Принцип приготування кави в гейзерній кавоварці був винайдений в 1833 Самюелем Паркером, але тільки через 100 років в 1933 гейзерну кавоварку під назвою “Мока Експрес” запатентував італійський промисловець Альфонсо Біалетті і налагодив її масове виробництво.
Гейзерна кавоварка – пристрій, що складається з 3 частин верхньої, нижньої та фільтра. У нижню частину заливається вода, у фільтр засипається кава, верхня частина призначена для готового напою. Потім кавоварка ставиться на плиту. Вода починає закипати, під дією тиску вона надходить у фільтр з кавою, обробляє її, потім по трубці у верхню частину кавоварки надходить готовий напій. Процес приготування кави у такий спосіб нагадує виверження гейзера, від сюди і назва гейзерної кавоварки.
Як готувати правильно каву в гейзерній кавоварці, дивиться наші поради:
- Беремо гейзерну кавоварку, кавомолку, зерна, ложку та воду. Якість води сильно позначається на смакових якостях готової кави. Тому воду потрібно брати лише фільтровану.
- Розберіть гейзерну кавоварку.
- Налийте фільтровану воду в нижню чашу до позначки або залийте стільки води, скільки вміщує ваша чашка кави.
- Перемелюємо каву. Для гейзерної кавоварки підходить кава середнього помелу. Якщо візьмете каву сильного помелу, то кава буде гіркою. На 1 кухоль необхідно 1,5-2 ложки кави.
- Засипаємо у фільтр перемелену каву. Сильно утрамбовувати каву не потрібно, оскільки вода може не пройти через неї.
- Зберіть усі частини гейзерної кавоварки та поставте на вогонь або підключіть до електроживлення.
- Вам потрібно не пропустити момент і прибрати кавоварку з плити або вимкнути від електроживлення, коли вода закипає і піднімається пара. Найголовніше в будь-якому приготуванні кави – не доводити воду до кипіння! Інакше ви ризикуєте отримати гіркий і кислий напій.
- Не забувайте експериментувати. До готового напою можна додати молоко, морозиво, вершки, корицю, тертий шоколад, згущене молоко.